la familia

Nostalgija za Italijom me danas uhvatila, imam zelju da odem i ove godine ali znam to se nece desiti. Mnogo se trenutno desava u mom zivotu da prosto gubim volju i za blog, jer obaveze su velike van bloga.
Na rucku sam bila kod mame tu smo se svi skupili, tipicna Nedelja u domu mojih roditelja. Familijarni rucak, sve zene u kuhinji pomazu da se napravi sto vise moze. Posto je moja nonna Rosa iz sjeverne Italije oni obavezno imaju tradiciju praviti domacu pastu za razliku od juzne Italije koji vise vole suhu pastu.

Tokom danasnjeg kuhanja nonna Rosa je prepircavala neke price kako je to bilo u njeno vrijeme. Moja nonna porijeklom je iz Venecije, ali svako malo je isla u Milano na randez-vous sa mojim djedom. No, prije nego sto se udala i otisla da zivi kod svekrve u Milano imala je ljubav…zvao se Luigi. On je radio u Veneciji inace je bio iz Verone. Zivjeo odma do nene kuce  Kaze da je u to vrijeme imao 18 godina a ona mnogo zaljubljena u njega. Jednu noc dok je setala kraj kuce vidjela je njega na balkonu te zatim su se oci uputile pravac u njegove a on je samo pozdravio.

Kako je to prepricavala, u ocima je imala neki sjaj, neku posebnu sjenu, neku radost. Jedne Nedelje dok su njeni bili kod familije na selu, Luigi je dosao na rucak ne znajuci da njeni nisu tu. Vrata kuce su kao uvijek otvorena bila, zatekao ju je u kupatilu…
Taj daj je pocela njena avantura s njim. Izleti po selu, sastanci na gondolama, nepoznatim ulicama. Ljetovanje u Sieni,Grossetu,Ravenni sve dok njeni  nisu shvatili da sto duze traje, vise ozbiljno postaje.
Nonna Rosa kaze da je ga mnogo volila, ali su bili dva razlicita svijeta i kad se dva razlicita svijeta sastanu, tako se i rastanu. Ona je bila kcerka poznatog covijeka, a on je bio momak od 18 godina koji je tu samo radio.

Kako je pricala, sve vise i vise sam imala zelju da vidim to njeno vrijeme, to doba kad je ona bila djevojka, i da sastavim sa danasnjim vremenom i da skupim neku snagu pokupim familiju i odem u Italiju da zivim. Ali to je samo jedna mala zelja, koja brzo prodje i sigurno bih uzivala u tome, ali ovaj tranutni zivot je mnogo bolji. Bas ovdje, gdje jesam.

Ugodna vam Nedelja, moja je stvarno bila extra. Bez pretjerivanja, iako mi muz jos uvijek nije stigao kuci, nece jos za 6 dana moja zelja za njegovim zagrljajem je jos veca.

Nema previse slika, jer mi je baterija crkla, posto moj mladji sin dok se vozimo uvijek razgleda slike na kameri, da bi bio miran.

[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/417334684_586e0ecf80.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/415206346_8f9c462791.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/400490079_c348694300.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/309444921_9360ac6835.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/AsparagusSundriedTomatoPasta.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/spaghetti_tomatosauce.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/ATasteOfVitalityC18.jpg[/IMG]
[IMG]http://i153.photobucket.com/albums/s202/HoneyInLove/novo/best-banana-cake-large.jpg[/IMG]

PS: Sretan Rodjedan Melisi za sutra.

lovelyglamour
vaka, naka, svakaka AKO: - planiras lijeciti svoje komplekse na meni onda dolazis na pogresan blog - mislis da me mozes s*ebati, onda si sebe zajebao/la -mislis da ces preko bloga postati moj najbolji prijatelj/ca, grijesis -mislis da cu ti vjerovati, necu ne vjerujem ljudima uzivo, zasto bih ovdje

19 komentara

  1. ammina- okej 🙂

    malenax- nonna je baka na italijanski kao nena 🙂

    obala- istina 🙂

    Stukica- duso Melisa je kcerkica mog rodjaka. I ja bih u Italiju sad malo 🙂 obozavam biti tamo.

    Adrianna- Istina, to se sad ne desava…

    Sweetie- kako bih ti dobacila komad sam’ da znas :)Ps: sa bananom je

    Nicebaby- hehe drago mi je 🙂

  2. tako mi se svidjela prica o tvojoj nonni. ja volim italiju jako. to mi je jedna od ljepsih i toplijih zemalja.
    a to doba tvoje nonne zvuci tako toplo, opcenito prije se meni sve vise svidjalo. bas lijep tekst za nedjelju. 🙂

  3. Best D- nikad se ne zna mozda budes imala veliku familiju:)

    semcilo- 🙂

    boemica- lahko je to reci 🙂 realost je drugacija da nije bas tako jednostavno “otici malo”. Unucat Luigieva? On meni nije familija!

    glumica- Ja obozavam biti tamo, osjecam se tako divno kad posjecujem familiju… Lijepo je i sada, ali bih volila malo proviriti u njihov zivot prijasnji. Sretna ti Nedelja duso.

  4. Divne slike ba – redovno ogladnim – smiluj se ;o)) Pogotovo ove trote – njih uzivam praviti,izazov su, mada …sve volim da kuham -slano i ostalo,ali torte…:o)

    Moja je porodica dijelom iz dalmacije.tako da mi je poznat taj temperament, jako blizak talijanskome.I dalmatinska kuhinja je slicna talijanskoj – maslinovo ulje, kuhano meso i puno finih zacina…A zelja mi je otici jednom do Firenze.Pojma nemam zasto,samo me jako vuce. Valjda nekad ;o))

    Lijepu porodicu sa svih strana imas ,ocito – to je bogtastvo :o)

Komentariši